Bildkonst
sverige

Remissvar Region Gotland

2024-10-01

Bildkonst Sverige lämnar remiss på Region Gotlands Kulturplan 2025-2028

Bildkonst Sveriges remissvar utgår från följande huvudpunkter:

  • Bildkonst Sverige ser mycket positivt på att regionen lyfter fram konsten som ett område vars infrastruktur behöver utvecklas och adresserar de ekonomiska utmaningarna som alla aktörer inom konstfältet står inför. Bildkonstens arrangörer har betydligt mindre resurser än andra konstområden. Detta gäller framför allt på regional nivå där endast ca 1,3 procent av medlen inom kultursamverkansmodellen går till bild- och formområdet. Bildkonst Sverige anser att situationen är orimlig och behöver förstärkas omedelbart. Idag styrs vilka konstformer som publiken får del av genom gravt ojämlika ekonomiska förutsättningar. Ekonomisk styrning är politisk styrning.

  • Bildkonst Sverige ser också positivt på visionen att kulturens möjligheter gällande bildning, social hållbarhet och civil beredskap ska tillvaratas. I dagens medielandskap är bilden central. Bildkonstens arrangörer har ingående kompetens och kunskap om hur bilder används och manipuleras. Bildförståelse är en viktig förutsättning för att kunna medverka i demokratin och central kompetens för att hantera desinformation. Detta kräver dock en regional infrastruktur samt motsvarande resurser som finns för andra konstformer. Idag har konstaktörer sämre förutsättningar att sprida sin kunskap inom konst. Resultatet är att endast 6 av landets 21 regioner erbjuder bildkonst i utbud till Skapande skola. Bildkonst Sverige vill göra regionen uppmärksam på att bildkonstens arrangörer är centrala för att barn och unga ska få tillgång till bildförståelse och lära sig att aktivt kunna uttrycka sig i bild. För att arrangörerna ska kunna uppfylla detta uppdrag krävs aktiv samverkan, ökade resurser och en regional infrastruktur för bildkonst.

  • Eftersom bildkonsten gravt missgynnas i kultursamverkansmodellen behövs särskilda åtgärder för att få in bildkonsten i modellen så att fler får tillgång till bildkonst, inte minst barn och unga. Bildkonst Sverige föreslår därför en ny pilotsatsning på noder med regionalt ansvar för bildkonst. Den primära uppgiften i noduppdraget är att skapa fler publika utställningar samt verksamhet för barn och unga, motsvarande det uppdrag som exempelvis länsteatrarna och länsmuseerna redan har. Bildkonst Sverige föreslår en satsning på totalt 10 miljoner per nod och år där staten finansierar 50%. För en utförlig beskrivning av förslaget, se bilagan.